Grange Road, Bushey

In 2015 Counter & King were invited to prepare plans for a replacement dwelling on the site of a 1970s Chalet Bungalow.

Our clients were looking for a new home that incorporated the latest in sustainable technology. They aspired for a sense of light and space with a modern aesthetic whilst presenting a neighbourly form in the streetscape.

The accommodation is laid out over three floors that are linked by a triple height void containing staircases and bridge elements. This central space features two elevated glazed screens aligned to create transparency through the property. This is the main transitional entrance space with an open plan relationship to the principal living space which naturally draws you toward the garden.

The vertical emphasis dramatically changes to the horizontal. Six 2.5metre square sliding doors form the rear edge of the Kitchen Family Dining room and reveal the established garden and mature Oak trees, whose statutory protection dictate the obtuse angle of this informal space.

A large open plan basement sits beneath the property and has been designed to enable flexible accommodation to suit the family's future needs.

The upper floor of the dwelling is divided into two wings separated by the void to give added privacy to the master bedroom. The dual aspect master suite occupies one half of the first floor, and contains an elevated external balcony that appears to float between to two distinct wings of the building giving it a view of both the rear garden and the open common to the front of the property. The other wing of the dwelling comprises of four bedrooms arranged around a transverse corridor, each complete with ensuites.