Newlands Ave, Radlett

In 2016 Counter & King were invited to prepare plans for extension alteration and refurbishment works of this detached 1920s property in Radlett.

The client had previously extended the property extensively, and although these extensions added enough space to create what is undeniably a large property. The extensions had been ill-conceived in their consideration for the client’s enjoyment of the property, creating rooms that were spatially constrained, cramped, quite dark and relatively divorced from the garden.

Counter & King looked to address these issues, and the final design implemented in 2016 and 2017 involved the removal of the two small rear extensions and the enlargement of the Kitchen to create an open plan Kitchen, Family, and Dining area.

The modifications to the kitchen cabinetry are minimal but the additional space around it enables the kitchen to work more efficiently. The enlarged space enables a new and direct access from the kitchen through to the adjacent gym.

Internally an intumescent glazed wall is created in the entrance corridor opposite the main staircase so that a sense of transparency through the property is created immediately on entering the property without compromising the primary means of escape to this three storey property.

The built form of the new extension is extruded across the rear elevation to create a tenuous galvanised veranda structure that links all rear facing rooms.

The project also involved the creation of a geometric formal garden which acts as a counterpoint to the open veranda and forms an external room, leading on to the informality of the garden beyond.

Project Details

Engineers: MWD Design
Contractor: Premier Construction